TÜRK BAYRAĞI ASLINDA BİZANS SEMBOLÜ ÇIKTI
İstanbul M.Ö. 7. yüzyılında kurulmuş olup M.Ö. 339-340 yıllarında Makedon II. Philip'in kuşatmasından zaferle çıktıktan sonra minnettarlık olarak bu zaferi kendilerine bağışladığına inandıkları AY Tanrıçası Artemis'e bu şehri adadılar. Artemis, Zeus ile Leto’nun kızıydı.
Hilal, ok ve yay Artemis’in simgesiydi. Artemis de İstanbul’un koruyucu AV ve AY tanrıçasıydı. Artemis’e Latinlerin verdiği isim Diana idi.İstanbullular, Artemis bu şehrin AY tanrıçası diye, hilal taşıyorlar, evlerine asıyorlar. İmparator Konstantin burayı M.S. 4. yüzyılda Hıristiyanlığın başkenti yaptığı zaman bu şehire altı ve sekiz köşeli yıldızı getiriyor. Fakat İstanbul halkı hilalden de vazgeçmiyor, böylece bu ikisi beraber yaşıyorlar. Aradan bin yıl geçip İstanbul'un fethi Fatih Sultan Mehmet tarafından yapıldığı zaman her yerde ay-yıldız sembolleriyle karşılaşıyorlar.
Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alınca kendisini Doğu Roma İmparatorlarının ünvanı olan "Kayser-i Rum" ilan ediyor. Doğal olarak Bizans-Roma simgelerini de kullanıyor ve böylece minarelerin ve kubbelerin üzerine hilal-yıldız konmaya başlanıyor.
BİZANS İMPARATORLUĞU'NUN İSTANBUL (KONSTANTİNOPOLİS) BAYRAĞI
Osmanlının benimsediği İstanbul'un Bizans bayrağında sekiz köşeli yıldız vardı. Sekiz sayısı Hristiyanlıkta birçok önemli olayı temsil eden kutsal sayıydı.
BİZANS'IN AY YILDIZLI BAYRAĞI
Alman ressam Stefan Lochner (1410–1451) tarafından 1445 yılında çizilen "Adoration of the Magi" adlı resim.Soldaki 1425-1448 yılları arasında Bizans İmparatorluğu yapan VIII. John Paleologos'dur.
Sol tepede Ay Yıldızlı bayrak görünüyor.Osmanlı donanma sancağı - 1793-1844 yılları arası kullanılmıştır
Osmanlıdan dolayı hilal-yıldız (ay-yıldız) İslamiyetle bütünleşiyor. Hiç de İslami olmayan bir sembol, Osmanlı'nın elinde, İslam’ın sembolüne dönüşüyor ve dünyaya yayılıyor. Diğer ülkelerde, İslamiyetle bütünleştiği için, bu sembolü benimsedi. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda da Osmanlı bayrağı Türkiye'nin bayrağı oldu. Türkiye'nin bayrağından ise bir çok Orta Asya, kuzey Afrika ve doğu ülkeleri esinlendi. Türklerin her ne kadar ay-yıldız sembolünü Türklüğe ve Orta Asyaya bağlama çabası olsada bu boşuna kürek sallamaktır. Bu bayrağın Orta Asya'yla alakası yok, Bizans ve İstanbul'la alakası var. Daha da eski kökeni Roma-Helenistik uygarlıklarına dayanıyor. Hz. İsa'nın doğumundan önce bile İstanbul bayrağının sembolü hilalmiş. Sözde Türklerin uydurduğu ve çoğu kez kabul gören Osmanlı askerlerinin kanı üzerinde ay-yıldız görüntüsünün oluştuğu görüşü büyük bir yalandır.Roma ve Bizans döneminde hilal ve yıldız sembolleri genellikle sikkelerde (madeni para) görülen bir semboldü.
During the Byzantine Empire, the city of Byzantium (a.k.a. Constantinople and Istanbul) was dedicated to Diana, goddess of the hunt. The crescent was the symbol of Diana. In 330 CE, Constantine rededicated the city to the Virgin Mary, whose star symbol was added to the previous crescent.
When the Turks conquered Constantinople (Istanbul) in 1453, they adopted the city's existing flag and symbol. In any event, the crescent moon was featured on the city's flag even before the birth of Christ.
İstanbul'un Ay tanrıçası Artemis (Diana)
ARTEMİS & AY YILDIZ SEMBOLLÜ BİZANS-ROMA SİKKELERİ
Bir tarafında Tanrıça Artemis, diğer tarafında hilal-yıldız bulunan ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ sikkesi (M.Ö. 1. yy.)
Roma İmparatoru Trajanus'un ay yıldızlı sikkesi
Roman İmparatoru Lucius Septimius Severus'un karısı İmparatoriçe Julia Domna ve ay yıldız
Roma imparatoru Augustus sikkesi
Romalı paracı Lucretius Trio Denariusları
Roma İmparatoru Hadrianus