Bizanslılar için, bugün en önemli tarih 29 Mayıs 1453 Bizans'ın başkenti Konstantinopolis Osmanlılara geçişi,o kader günü şafaktan kısa bir süre sonra şehri ele geçiren Osmanlılarla savaşırken öldüğüne inanılan son Bizans İmparatoru olan Constantine XI Paleologus'un ölümünün yıldönümü. Cesedi asla bulunamadı ya da öyleyse, tarih kitaplarına girmenin yolunu bulamadı. Ne zaman nasıl belirsiz koşullarda ölüşü - özellikle Konstantinopolis’in düşmesi gibi tarihi ve dini öneme sahip bir olayda - kendisinin başına gelenlerle ilgili çelişkili hikayeler ve söylentiler olması ve bu tam olarak Konstantin ile ilgili bir durumdur.
Constantine IX, tarihte garip gölgeli bir figür. Kendisi hakkında pek bir şey bilinmiyor.
Constantine XI Paleologus'un şüpheli karanlık noktalar bulunan ölümü ilgili çelişkili durumu akla soru işaretleri getiriyor.
En önemli soru:
Konstantin ve mahkemesinin bazı soyluları tekneyle kaçmayı başardılar ve hala 1454'te yaşıyorlardı (Ankaralı İbrahim, bir Ermeni şairi). Kararım: neredeyse imkansız. Düşmeden sonra neden hiçbir yerde görülmedi?
Elbette, Konstantin'in hiç ölmediğini anlatan Yunanistan efsaneleri var. Bazı mistik hesaplar fısıldadı.
Eğer ölmediyse ne oldu?
***
Şahsi yorumum yok karadan gemileri yürüttü falan filan bunlar şehir efsanesi uydurmalardır. Kostantinopolis'in fethi bile şaibelidir. Osmanlı Kostantinopolis'i fetih edilecek bir toprak parçası olarak görmüyordu. Anadolu halkının dini şüphelerinin sonucu Kostantinopolis'i kuşatmak zorunda kalmıştır.
Bir kuşatma var ama savaş yok savaş tamamen tarihçilerin ortaya attığı iddia küçük çaplı çatışmalardan sonra Kostantinopolis teslim edildi.Bizans'ın mevcudiyeti sur içi bir kaleden başka bir şey değildi. Sur içi bölgesine bakıldığında hiçbir şekilde böyle büyük çaplı bir savaşın olması mümkün değildir.
Osmanlı ile Bizans arasında sözlü bir anlaşmanın yapılması
1. Hanedan üyeleri ve bir grup soylunun öldürülmeden İstanbul'u terk etmesi
2. Teslimiyet sonrası İstanbul halkına ve şehire zarar gelmemesi akla gelen en mantıklı sonuçtur.
Herkesin bildiği gibi Fatih İstanbul'u aldığında bir tek bile Bizanslı'nın öldürülmemesini ve şehrin yağmalanmamasını emretmiştir. Bu da anlaşmanın olduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethinden sonra kendini karşılamaya gelen Galatalı Hristiyanlara bir ferman hazırlayarak özgür bir şekilde yaşamalarına izin vermiştir.Bu fermanın hikayesini anlatan Fatih Sultan Mehmet ile Fener Rum Patriği Gennadios Skolarios'un bulunduğu bir mozaik resmedilmiştir.
Rum Patriği Gennadios Skolarios'un meşhur vecizesi "Latin külahı görmektense Türklerin sarığını tercih ederim." durumu en iyi şekilde açıklamıştır.
Kuşatma Latin krala karşı yapıldı.Çünkü 4. Haçlı seferlerinde Latinler Kostantinopolis'i aldılar ve Katolik dini inancın yaygınlaşmasını istiyorlardı. Fatih Kostantinopolis'i alıp atalarının öcünü aldı ve eski dini inancına sahip olan Ortodoksların özgür bir şekilde inançlarını yaşamasına izin verdi.
Fatih Romalı'dır. Ama hakimyet kurduğu toprakların Anadolu kısmında farklı etnik kökenden insanlar vardı. Bunların içinde en baskını Oğuz Türkleriydi.O yüzden Anadolu'nun literatürdeki adı Türkiye'dir. Makedonya kısmı Avrupalı farklı etnik kökenli insanlardan oluşuyordu.
Osmanlı Universal bir imparatorluktu hiçbir zaman kendini Oğuz Türk'ü olarak tanımlamamıştır. Birçok ulusu bünyesinde barındıran bunları tek çatı altında toplayabilen cihan devletti olarak görmüştür.Bundan mütevellit Osmanlı padişahlarına "Cihan Padişahı" denilmiştir.
Ekonomik nedenlerden dolayı Anadolu halkı Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında ülke içi göç etmiştir. Özellikle Anadolu'nun Bizans'a ait yerlerine çok sayıda nüfus gitmiştir. İstanbul bugün ki yapısıyla Karma uluslararası bir kimlik kazanmıştır. Aynı ölçüde diğer yerleşim yerleri de bu özellikleri taşımaktadır.
Buradaki amaç toplumu ayrıştırmak değildir. Objektif bakış açısıyla neden sonuç ilişkisi ile sosyolojik yapıların günümüz toplumdaki etkilerinin bilincine varmak ve çözüm üretmektir.
*En büyük sorunda akrabalık ilişkisi içerisinde toplumsal hiyerarşik düzen oluşturmaktır.
Dipnot___________________________
Fatih Sultan Mehmet Kostantinapolis'in fethinden sonra Ortodoks Kilisesi patriği II.Gennadios Skolarios'dan bir itikadname (itirafname) talep ettmiştir.
ÖNEMLİ NOT:
*Kırmızı renkli kelime ve cümlelere tıkladığınızda ilgili bilgilere geçiş yapabilirsiniz.
onbirs